18-24 Mart tarihleri arasında  kutlanan ‘Yaşlılara Saygı Haftası' kapsamında bölümümüz tarafından ‘Yaşlılık, Güncel Yaklaşımlar ve Politikalar’ konulu konferans düzenlendi. Programa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bahri Bayram, Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Yardımcısı Yakup Pezük, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamza Aktaş, Sağlık Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Taşkın Kılıç, akademik ve idari personellerimiz ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okumasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Melih Okcu, Türkiye’de her yıl 18-24 Mart tarihlerinin ‘Yaşlılara Saygı Haftası’ olarak kutlandığını hatırlatarak, “Yaşlılar geçmişimizle geleceğimiz arasında köprü vazifesi gören, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara aktaran en değerli varlıklarımızdır. Her insanın mutlaka yaşayacağı bir evre olan yaşlılığın itibar gerektiren bir dönem olması gerekmektedir” şeklinde ifade etti. Okcu "Bizleri bugünlere ve geleceğe hazırlayan yaşlılarımız için hayatı kolaylaştırmak ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak hem bizlerin hem de devletimizin öncelikli görevleri arasındadır. Unutmayalım ki bir gün herkes yaşlanacaktır.” dedi.

Bölüm hocalarımızdan Öğr. Gör. Uğur Saruhan "Yaşlılık ve İstatistik" adlı sunumunda  Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre yaşlı nüfusun 2012 yılında yüzde 7,5 (5 milyon 682 bin 3 kişi) 2016 yılında ise yüzde 8,3  (6 milyon 651 bin 503 kişi) olduğunu hatırlattı.

Yaşlanmayı, canlıların oluşumundan bitimine kadar devam eden bir süreç olduğunu kaydeden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Yakup Pezük de “Bu süreç 4 aşamada ele alınabilir, gelişme, büyüme, duraklama ve gerilemedir. Ayrıca süreç içerisinde doğuştan veya sonradan oluşabilecek nedenlerle başkasının bakımına muhtaçlıklar (Engellilik) süreçlere ek olabilmektedir” ifadelerine yer verdi.

İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamza Aktaş ise konuşmasında “İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah’a da şükretmemiş olur” hadîs-i şerifini hatırlatarak, yaşlı ifadesinin literatüre son dönemlerde girdiğini, Türk geleneğinde öteden beri “ihtiyar” kelimesinin kullanıldığını, ihtiyar kelimesinin de toplumun seçkin kimseleri anlamına geldiğini söyledi.

Sağlık Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Taşkın Kılıç ise ‘Yaşlı Çınarın Gölgesinde’ adlı sunumunu gerçekleştirdi.

Sessiz tiyatro gösterisi ve şiir dinletisi ile devam eden programımız, teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.